Zapraszamy na wyjątkową degustację whisky przygotowaną specjalnie dla Klientów Warszawskiej Izby Lordów. W czasie Lords’ Day 2018 nasi przyjaciele z Whisky and Wine Place zaprezentują unikalną selekcję whisky z różnych regionów świata.
W czasie degustacji będzie można poznać:
Nikka from the barrel
Wyjątkowy blend będący kompozycją blisko 100-u różnych rodzajów whisky: single malt z Miyagikyo i Yoichi oraz grain whisky produkowanej z kukurydzy. Whisky dojrzewała głównie w beczkach po bourbonie, a także w beczkach sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead. Nikka from the barrel została stworzona aby pokazać bogactwo aromatów i smaków, które daje beczka, w tym celu butelkowana jest też z wyższą mocą 51,4%. W nosie złożona, pełna aromatów lilii, moreli, goździków i skóry. W ustach potężna, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami przypraw, dębiny, dojrzałych brzoskwiń i karmelizowanych jabłek. Finisz długi, złożony z lekko słoną nutą, pełen nut dojrzałych śliwek i brzoskwiń, dębiny i wanilii.
Mackmyra Bruks
Whisky wydana została w 2010 roku. Początkowo leżakowana jest w beczkach po bourbonie, następnie w beczkach po sherry i trochę czasu w baryłkach wykonanych ze świeżego dębu szwedzkiego. Jest to whisky lekka, łagodna, owocowa i kwiatowa. Wyczuwalne nuty gruszek, jabłek oraz owoców cytrusowych. Średniej długości orzeźwiający finisz.
West Cork 12YO Rum Finish
Limitowana, jedna z najstarszych dostępnych whisky single malt z najdalej na południe położonej irlandzkiej destylarni West Cork. Przez 12 lat dojrzewała w beczkach po bourbonie, a następnie przez okres ok. 110 dni była finiszowana w beczkach po karaibskim rumie. W nosie aromaty słodu, kokosa, miodu,rodzynek i marcepanu. W ustach słodka i lekko pikantna z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców, wanilii, słodu jęczmiennego, orzechów i przypraw. Długi słodko-pikantny finisz.