Co nowego?

Zapraszamy na wyjątkową degustację whisky przygotowaną specjalnie dla Klientów Warszawskiej Izby Lordów. W czasie Lords’ Day 2018 nasi przyjaciele z Whisky and Wine Place zaprezentują unikalną selekcję whisky z różnych regionów świata.

W czasie degustacji będzie można poznać:

Nikka from the barrel

Wyjątkowy blend będący kompozycją blisko 100-u różnych rodzajów whisky: single malt z Miyagikyo i Yoichi oraz grain whisky produkowanej z kukurydzy. Whisky dojrzewała głównie w beczkach po bourbonie, a także w beczkach sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead. Nikka from the barrel została stworzona aby pokazać bogactwo aromatów i smaków, które daje beczka, w tym celu butelkowana jest też z wyższą mocą 51,4%. W nosie złożona, pełna aromatów lilii, moreli, goździków i skóry. W ustach potężna, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami przypraw, dębiny, dojrzałych brzoskwiń i karmelizowanych jabłek. Finisz długi, złożony z lekko słoną nutą, pełen nut dojrzałych śliwek i brzoskwiń, dębiny i wanilii.

Mackmyra Bruks

Whisky wydana została w 2010 roku. Początkowo leżakowana jest w beczkach po bourbonie, następnie w beczkach po sherry i trochę czasu w baryłkach wykonanych ze świeżego dębu szwedzkiego. Jest to whisky lekka, łagodna, owocowa i kwiatowa. Wyczuwalne nuty gruszek, jabłek oraz owoców cytrusowych. Średniej długości orzeźwiający finisz.

West Cork 12YO Rum Finish

Limitowana, jedna z najstarszych dostępnych whisky single malt z najdalej na południe położonej irlandzkiej destylarni West Cork. Przez 12 lat dojrzewała w beczkach po bourbonie, a następnie przez okres ok. 110 dni była finiszowana w beczkach po karaibskim rumie. W nosie aromaty słodu, kokosa, miodu,rodzynek i marcepanu. W ustach słodka i lekko pikantna z wyczuwalnymi nutami suszonych owoców, wanilii, słodu jęczmiennego, orzechów i przypraw. Długi słodko-pikantny finisz.

Pandemia SARS-CoV-2

Przyłączamy się solidarnie do zaleceń władz centralnych #zostańwdomu i zawieszamy czasowo naszą działalność w obu warszawskich punktach. To czas na społeczną solidarność, zachowanie spokoju ale i wrażliwość na potrzeby słabszych, starszych, potrzebujących. Zachęcamy do włączenia się do lokalnych grup, które pomagają innym w tych trudnych czasach. Możesz wyprowadzić psa starszej osobie, przynieść leki z apteki lub po prostu porozmawiać przez telefon dodając otuchy. Do zobaczenia w pełnym składzie już niebawem! #zostańwdomu #staythefuckhome#potrzebuje#pomoge#widzialnareka.

Procedury 2020

Drodzy Klienci,pragniemy poinformować, że w związku z potwierdzonymi przypadkami chorych na COVID-19 w Warszawie, podjęliśmy dodatkowe środki, których celem jest zminimalizowanie ryzyka rozprzestrzeniania się wirusa w naszym lokalu. W tym celu zaktualizowaliśmy procedury Izby Lordów w kwestii bezpieczeństwa, przeprowadziliśmy wewnętrzne szkolenie personelu i wprowadziliśmy rygorystyczne wymogi dotyczące higieny. Standardem Izby Lordów jest czyszczenie i dezynfekowanie wszystkich narzędzi przy pomocy profesjonalnych płynów po zakończeniu każdej usługi. Teraz dodatkowo po każdej usłudze dezynfekujemy również fotele barberskie, blat oraz jego najbliższe otoczenie. Regularnie

Wąsy – jak sprawić, żeby wyglądały dobrze?

Od lat w Polsce najbardziej charakterystycznym elementem męskiego zarostu są wąsy. Od zawsze w naszej kulturze utożsamiały męskość, witalność, siłę, wigor i poczucie humoru. Jak zatem sprawić, żeby wąs wyglądał dobrze? Przede wszystkim rodzaj wąsów, podobnie jak typ brody, dobieramy do kształtu twarzy, ust i nosa. Ważne jest również zachowanie spójności stylu fryzury i zarostu. W podjęciu odpowiedniej decyzji może pomóc poczucie estetyki… lub profesjonalne oko barbera. Wąsy, aby nie przeszkadzały w codziennych czynnościach, muszą być dobrze przystrzyżone i wyczesane.